Bošković: Sud BiH ignorira istinu i činjenice

07 Pro 2016
3104 puta
vecernji.ba vecernji.ba

„Iz odluke Suda vidjeli smo kako je SIP izostavio dokaze za djela koja se stavljanju na teret kažnjenim osobama. Argumenti Suda BiH za ovakvu odluku možda i jesu točno, ali onda se pitam zbog čega su službenici SIP-a izradili takav manjkav dokument?“, rekao je za Dnevnik.ba Stjepan Bošković, načelnik Stoca.

Podsjetimo, Sud BiH donio je odluku kojom je poništio kazne Salmiru Kaplanu, bošnjačkom kandidatu za načelnika Stoca koji je bio uklonjen s izborne liste a Središnje izbornog povjerenstvo (SIP) dobilo je obvezu ponovo razmatrati cijeli slučaj i odrediti se prema odgovornima za fizičko nasilje i prekid izbornog procesa u Stocu. Izvan snage stavljene su i odluke o skidanju s izbornih listi i izrečenih novčanih kazni kandidatima bošnjačke koalicije za OV Stolac, Demiru Mahmutčehajiću i Ahmetu Ljuboviću te kandidatu Hrvatske koalicije za Stolac HSP BIH HDZ 1990 Boži Ragužu.

Bošković navodi kako postoji preko 40 materijalnih dokaza za kaznena djela koja su počinili Salmir Kaplan i aktivisti stolačke „Inicijative“, te niz izjava svjedoka i nalaza vještaka što je MUP HNŽ-a i potvrdio tijekom istrage. 

„Postoji preko 40 materijalnih dokaza, iskaza svjedoka, nalaza vještaka, sve je to potvrđeno istragom tužiteljstva i MUP-a HNŽ-a, a čapljinski Općinski sud sve to prihvatio i potvrdio. Sve skupa je montirani proces u kom je ciljano da SIP-ova odluka ne bude prihvaćena po žalbi zbog navodnog nedostatka materijalnih dokaza“, navodi Bošković. Bošković ističe kako Apelacijski odjel Suda BiH nije vidio dokaze za kaznena djela ili svjesno nisu navedeni u odlukama SIP-a.

„Nejasno je da Apelacijski odjel Suda BiH nije imao dokaze za ova djela a Općinski sud u Čapljini jest, ili ih nije želio vidjeti ili su svjesno izostavljeni iz SIP-ovog izvješća“, navodi Bošković.

Smatra kako je odluka Suda BiH o vraćanju postupka protiv Kaplana i ostalih na početak politička i da je vidljiv pritisak i na Sud BiH i SIP.

„Iz dijelova odluke Suda BiH jasno se vidi politički pritisak i utjecaj na Sud BiH. Činjenice i istina su potpuno zanemarani, ako uzmemo u obziru činjenicu da je Općinski sud u Čapljini potvrdio optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutčehajića i Ahmeta Ljubovića te da su optuženi za sva ona kaznena djela za koja ih je SIP i kazneno“, zaključio je Bošković.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax