Hrvatske udruge osuđuju izjave o blokiranju izbornog procesa u Stocu

30 Stu 2016
1215 puta
stolac.co stolac.co

Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac javno osuđuje prošlotjedne izjave i prijetnje o blokiranju ponovljenih izbora u Stocu koje je izrekla koordinacija bošnjačkih boračkih udruženja općine Stolac.

Smatramo kako je za vrijeme listopadskih izbora došlo do grubog kršenja Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine čemu smo bili svi svjedoci. Počinitelji, mahom članovi Inicijative za Stolac su to čak i javno priznali, te se protiv istih vodi sudski postupak pred nadležnim Sudom. Dokaz tome je i odluka Središnjeg izbornog povjeranstva o suspenziji kandidata za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, kao i nositelja liste za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića.

Izjave od koordinacije bošnjačkih boračkih udruženja iz Stoca su u najmanju ruku nepromišljene, jer nikome nije u cilju od Stoca praviti „grad-slučaj“, a pogotovo ne podsticati međunacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Naše udruge neće nasjedati na ovakva „ratnohuškačka“ priopćenja i zajedničkog smo stava da se trebaju poštovati odluke institucija i sudova Bosne i Hercegovine i da se trebaju provesti demokratski izbori u Stocu kako bi se dobila demokratski izabrana vlast koja će počivati na slobodnoj izbornoj volji svih stanovnika naše općine. Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac u potpunosti se zalaže za demokratske izbore kao najviši oblik ljudske slobode i izražavanja. Odavno je prošlo vrijeme zveckanja oružja i otvorenih prijetnji, te pozivamo sve građane Stoca da se priključe izgradnji suživota u Stocu.

Isto tako, u slučaju da se ostvare prijetnje bošnjačkih udruga kako je 10 000 njihovih članova spremno spriječiti održavanje demokratskih izbora u Stocu i onemogućiti Hrvatima i ostalim žiteljima naše općine da biraju svoje predstavnike, ovim putem im poručujemo da ćemo znati odgovoriti na takve provokacije. Zajedno s hrvatskim političkim predstavnicima, poštivajući Ustav i vladavinu zakona, demokratskim sredstvima osigurat ćemo održavanje lokalnih izbora u Stocu

Također, poručujemo svim Hrvatima naše općine da više nećemo dopustiti da se nasilnim putem ugrožavaju životi naše mladeži i da ćemo stati iza demokratski izabranih političkih predstavnika Hrvata u našoj općini.- stoji u priopćenju Koordinacije Hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

- Udruga veterana Vojne policije HVO-a

- Udruga obitelji i udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu

- Udruga zatočenika '92-Stolac

- Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata

- Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax