Od 15. studenog do 15. travnja obvezno posjedovanje zimske opreme

12 Stu 2016
2057 puta
Piše: ČA::portal Piše: ČA::portal

Na području Bosne i Hercegovine u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja vrijedi zakonska obveza posjedovanja i korištenja zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom se opremom podrazumijevaju gume sa zimskim profilima na svim kotačima (dubina utora najmanje 4 mm) ili gume s ljetnim profilom (dubina utora najmanje 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta.

Za teretna se vozila i autobuse u zimsku opremu ubrajaju i lopata i vreća pijeska.

Kazna za neposjedovanje obvezne i zimske opreme iznosi 40 KM.

Iz BIHAMK-a navode kako se zbog loše informiranosti vozača događa da vozači imaju zimske gume ali ne i lance.

Vrlo se često dogodi da se zbog takvih vozača koji se popriječe na cesti (obično su to vozači teretnih vozila) napravi zastoj ili potpuna blokada prometa na određenim dionicama, zbog čega se na vrijeme treba informirati o vremenskim uvjetima i stanju i prohodnosti prometnica.

Za zimsku se sezonu još preporučuje provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i je li tlak zraka u gumama odgovarajući, provjeriti stanje motornog ulja i rashladne tekućine, kao i stanje akumulatora i kablova.

Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja kako ne bi došlo do oštećenja njezinog spremnika ili električne pumpe, provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila, te podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije, sajle i mehanizme ručne kočnice.

Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Uz sve navedeno, jednom mjesečno potrebno je dodati sredstvo za odmrzavanje u spremište za gorivo kako bi se spriječilo zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax