Niskopodni brzi vlak uskoro na relaciji Čapljina-Sarajevo

25 Ruj 2016
8713 puta
Piše: Vecernji.ba Piše: Vecernji.ba Foto: ČA::portal

Željeznice FBiH će od ponedjeljka, 26. rujna službeno pustiti u željeznički putnički promet Talgo garniture. Nakon uspješno izvršenih priprema i obavljenih testnih vožnji, vlak će, za sada, prometovati po redu vožnje 714/715 na relaciji Sarajevo-Doboj.

- Našem novom suvremenom putničkom vlaku dali smo ime "BH vlak" i očekujemo verifikaciju. Zapravo, to i jeste njegova najvažnija funkcija - da povezuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, brzo, sigurno i efikasno. U ime Uprave Željeznica FBiH zahvaljujem se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog dugo očekivanog projekta - radnicima ŽFBiH, kolegama iz Željeznica RS-a kao i Regulatornom odboru Željeznica BiH - kazao je generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić. 

"BH vlak" će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati, a dolazak u Doboj bit će u 19.35 sati, dok je polazak vlaka iz Doboja u 03.49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06.53 sati. Cijene karata će ostati iste, uvećane za cijenu rezervacije. Stanice na kojima će vlak primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj.

Kapacitet "BH vlaka" je 237 sjedišta (200 sjedišta II razreda, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za invalide). Riječ je o suvremenim, brzim nagibnim vlakovima koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti po uzoru na najsuvremenije europske vlakove. 

Planirano je da se trenutno usuglašena linija produži i do Banje Luke. Na toj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na "BH vlak", čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekt.

Također, po završetku remonta tzv. "južne pruge", planirano je  uvođenje "BH vlaka" i na relaciji Sarajevo-Mostar-Čapljina, a u ljetnom razdoblju i na relaciji Sarajevo-Ploče.

- U tijeku su pregovori s Hrvatskim željeznicama da se "BH vlak" uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i to stupanjem na snagu novog reda vožnje za 2016/2017. godinu u prosincu ove godine, te i ponovno uspostavljanje željezničkog prometa na relaciji Sarajevo-Ploče. Osim navedenih projekata, u planu je i uspostava željezničkog prometa na relaciji Sarajevo-Bihać za što je potrebno elektrificirati još jedan dio pruge, a potreban iznos za ovu investiciju je 2,3 milijuna KM - kazao je Džafić.

Istaknuo je kako su Željeznice FBiH do sada bile kičma teretnog prometa i razvoja gospodarstva BiH, a uvođenjem "BH vlaka" Željeznice FBiH žele postati i lider u putničkom prometu. 

- Konačnom provedbom ovog projekta, deblokirat ćemo željeznički putnički promet i kreirati ambijent za uspostavu i oživljavanje putničkog prometa na cijelom domaćem, regionalnom i europskom željezničkom koridoru. Naš cilj je povezati Bosnu i Hercegovinu i biti sastavni dio europskih transportnih tijekova - kazao je Džafić.

Željeznice FBiH su ispunile svoj zadatak, na potezu su relevantne institucije da ovo Javno poduzeće bude po mjeri građana i države BiH, priopćeno je iz ŽFBiH.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax