Sindikat prijeti štrajkom iako su sve isplate redovite

09 Lip 2016
1258 puta
Marija Medić Bošnjak || vecernji.ba Marija Medić Bošnjak || vecernji.ba

Iako posljednjih mjeseci isplate iz županijskog proračuna teku redovito, plaće se zajedno s doprinosima isplaćuju do 10. u mjesecu, te je financijska situacija nakon dugo godina u HNŽ-u konačno stabilizirana, određen broj proračunskih korisnika ponovno izražava nezadovoljstvo prijetnjama štrajkom. Zbog tih najava iz Vlade HNŽ-a su podsjetili na situaciju u ovoj županiji.

“Iako se nakon preuzimanja dužnosti u mjesecu rujnu 2015. suočila s nizom problema, osobito onih financijske naravi, a koje su u velikoj mjeri rezultat tužbi i izvršnih sudskih pravomoćnih presuda, Vlada HNŽ-a uspjela je stabilizirati financije i redovitost svih plaćanja iz proračuna izvršavati u planiranom roku”, navode u priopćenju iz Vlade HNŽ-a. Činjenicu da su se ne tako davno u ovoj županiji plaće za prethodni mjesec isplaćivale koncem tekućeg mjeseca ili kasnije, a obveze dobavljačima i druge obveze iz proračuna s kašnjenjem i od nekoliko mjeseci, Vlada je u samo devet mjeseci svoga rada drastično promijenila. Stablizirane su i javne financije HNŽ-a. “Realnim planiranjima, racionalnim upravljanjem financijama i dosljednom provedbom usvojenih mjera štednje, ova Vlada je, a što ranije nikada nije bio slučaj, uspjela stvoriti uvjete da se plaće korisnicima za prethodni mjesec isplaćuju u prvom ili najkasnije drugom tjednu tekućeg mjeseca, a sve ostale obveze u zakonu predviđenom roku. Ove navode potvrđuje i činjenica da je već na tekućim računima korisnika proračuna plaća za mjesec svibanj 2016. ”, navodi se u priopćenju.

Nadalje ističu kako je Vlada nizom konkretnih mjera spremna krenuti u rješavanje najvećeg financijskog izazova, pravomoćnih sudskih presuda. Na tom tragu, u dokumentu okvirnog proračuna za razdoblje 2016. - 2018., Vlada je planirala 9 mil. KM, a značajan broj do sada potpisanih sporazuma o izvansudskoj nagodbi pokazatelj je konkretnih rezultata rada po ovom pitanju. Neupitno je opredjeljenje Vlade da se ovo pitanje konačno riješi i da problem sudskih tužbi star više od desetljeća bude riješen na zadovoljstvo svih koji su kroz tužbe i sudske presude ostvarili određena financijska prava. “Imajući na umu financijsko stanje u drugim županijama FBiH, izražavamo čuđenje kontinuiranim najavama pojedinih sindikalnih lidera o navodnoj potrebi dodatnog pritiska na Vladu.

Poštujući pravo na prosvjed i sve druge oblike sindikalnih aktivnosti, kao vrhunska dostignuća demokracije, sindikalne lidere molimo da pri planiranju svojih aktivnosti navedene činjenice uzmu u obzir i da one budu dio svih razgovora socijalnih partnera, za koje je ova Vlada uvijek otvorena”, zaključili su iz Vlade HNŽ-a.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax