[FOTO] Događaj koji je dijabetičare stavio u prvi plan

29 Svi 2016
1974 puta
Piše: ČA::portal Piše: ČA::portal

Osim što je Mostar jučer obilježila iznimno visoka temperatura, Mostarke, Mostarci i brojni turisti imali su priliku prisustovati vrlo zanimljivom događaju. Novonastalo udruženje dijabetičara u HNŽ-u „INSULA“ zajedno za kolegom dijabetičarem iz Zagreba Davorom Skeledžijom organizirali su po prvi put u Mostaru događaj u kojem se u prvi plan stavljaju dijabetičari.

Davor Skeledžija putopisac i avanturista zaronio je u Neretvu ispod Staroga Mosta, i tom prilikom ispod površine vode izmjerio razinu šećera u krvi. Hladna Neretva i jake struje nisu ga spriječile u njegovim planovima, pa je uspješno izmjerio razinu šećera koja je prilikom zarona iznosila8,7 mmol/l, a kasnije se smanjila na 4,0 mmol/l.

Ovim putem udruženje „Insula“ se zahvaljuje mostarskim kajakašima i roniocima, te svim sponzorima i dobrim ljudima koji su pružili podršku ovom događaju.

Nakon zarona, o svojim putovanjima, iskustvima sa dijabetesom i uređajima za mjerenje šećera u krvi, Davor je u maloj dvorani u HD Herceg Stjepan Kosači govorio kroz kratku prezentaciju.

Davor Skeledžija, koji je po zanimanju informatičar upoznao je posjetitelje sa najnovijom tehnologijom za mjerenje šećera. Skeledžija je posebno istaknuo koliko brzo napreduje tehnologija pa je tako upoznao znatiželjne posjetitelje sa mobilnim aplikacijama koje primaju informacije od aparata putem bluetooth-a te ih šalju na mobitel. Ukoliko je razina u krvi visoka ili niska aktivira se alarm. S nadom da će najmodernija tehnologija stići i do nas, Davor je završio svoje predavanje.

Nakon prezentacije  posjetitelji su imali priliku porazgovarati sa Davoromi njegovom suprugom koja je također dijabetičar i razmjeniti iskustva.

Cilj udruženja dijabetičara HNŽ-a„Insula“ bio je da se predstavi svim dijabetičarima u HNŽ-u, te ih pozvatida im se pridruže u radu.

„Ovo je tek prvi javni događaj kojim smo se predstavili široj javnosti. Cilj nam je kroz zanimljive i korisne događaje i edukaciju proširiti svijest o dijabetesu, upoznati javnost sa problemima sa kojima se dijabetičari susreću u našoj županiji te svakako raditi na prevenciji nastanka dijabetesa“, rekao je Mislav Stapić predsjednik udruženja.

„Ovim putem pozivamo sve dijabetičare i one koji žele pružiti podršku dijabetičarima u HNŽ-u da se pridruže udruženju dijabetičara HNŽ-a„Insula“. Javite nam se putem facebook-a i pridružite nam se na redovnim sastancima“, za kraj razgovora rekao je gospodin Stapić - priopćeno je.

 

 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax