Policija će spriječiti fiktivne prijave birača koje se uvelike planiraju za izbore u Stocu

30 Tra 2016
1891 puta
Zoran Krešić | Večernji list Zoran Krešić | Večernji list

Bošnjačke stranke u Stocu na čelu sa Strankom demokratske akcije, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost BiH nastavljaju s aktivnostima na poticanju fiktivne prijave prebivališta građana bošnjačke nacionalnosti za predstojeće lokalne izbore u Stocu, piše Večernji list BiH. U tu svrhu formirana je i tzv.

Inicijativa za Stolac čiji aktivisti sada užurbano obilaze i potiču svoje birače bošnjačke nacionalnosti iz drugih općina da prijave svoje prebivalište u općini Stolac i tako povećaju bošnjačko biračko tijelo u Stocu.

Mostar ‘izvozi’ birače

Ponajprije se to odnosi na grad Mostar gdje su doslovno zadužene cijele stranačke organizacije za animiranje osoba koje bi se mogle prijaviti u Stocu računajući, očito, da dogovora o izborima o gradu na Neretvi neće biti i da je šteta na iskoristiti ovaj potencijal od oko 700 dodatnih birača, za koliko postoje najave. 
U ranijem pismu, koje je pravi politički pamflet s izraženom mržnjom, koje su potpisali čelnici lokalnih organizacija Stranke demokratske akcije Stoca, SDP-a i SBB-a BiH, navodi se kako je došlo vrijeme da poslije 26 godina vladavini HDZ-a BiH dođe kraj, koji je jedini neprijatelj svih probošnjačkih stranaka u Stocu. Pri tome je važno navesti kako su u Stocu na posljednjim izborima Hrvati izabrali 12 vijećnika iz HDZ-a te još jednoga iz HSP-a BiH. Posve je jasno da postoji namjera bošnjačkih stranaka da “izbornim inženjeringom” osvoje vlast u Stocu. Velika odgovornost će u sprečavanju kršenja zakona i fiktivne prijave prebivališta biti na nadležnim institucijama BiH koje su do sada uglavnom dopuštale fiktivne prijave prebivališta u pojedinim općinama te se u tim slučajevima radilo o nezakonitim radnjama koje imaju samo jedan cilj, a to je da se dobro organiziranom manipulacijom izbornog prava ostvare politički ciljevi pojedinih stranaka. Očekuje se, prije svega, da će reagirati nadležna tijela MUP-a HN županije te pravosudne i sigurnosne agencije u BiH, Tužiteljstvo i SIPA kako bi se zaštitila zakonita i demokratska provedba ovogodišnjih lokalnih izbora.

Izmjene zakona

Osobito zbog toga što su u BiH prošle godine stupile na snagu promjene zakona po kojima su pri prijavljivanju prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi. Zakonom je predviđeno da su građani u postupku prijave prebivališta dužni dati točne i istinite podatke, a što policija provjerava posjetom na adresi kako bi spriječila počinjenje kaznenog djela.
Očekuje se i da će institucije vlasti djelovati i protiv političkih stranaka koje se udružuju u pravi jedan pothvat i potiču na činjenje nezakonitih radnji u svrhu očigledne pripreme nelegalnih izbora u pojedinim općinama u BiH. Iz HDZ-a Stolac istaknuli su da prate razvoj političke situacije u Stocu i ovu namjeru bošnjačkih stranaka te ističu da vjeruju MUP-u HNŽ i ostalim nadležnim agencijama da će adekvatno sankcionirati sve nezakonitosti koje mogu dovesti u pitanje legalno održavanje predstojećih lokalnih izbora u Stocu.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax