Neum se sprema za turističku sezonu

31 Ožu 2016
1741 puta
Piše: Bljesak.info Piše: Bljesak.info Foto: Bljesak.info

Neum, jedini bh. grad na moru, lagano se priprema za turističku sezonu. Hoteli se ''ušminkavaju'', a privatni iznajmljivači soba vrše posljednje pripreme za prihvati gostiju, koji se očekuju već početkom svibnja.

''Pravo'' otvaranje turističke sezone, čiji je vrhunac sredinom srpnja, očekuje se polovicom lipnja.

''Ne očekujemo manje turista nego prošle godine. U Neumu će uvijek biti turista i posla za one koji hoće raditi u ovom sektoru'', kazao nam jedan iznajmljivač apartmana.

Grade se hoteli

Da se broj turista u Neumu povećava iz godine u godinu i da se isplati ulagati u ovu gospodarsku granu svjedoči ulaganje u hotelske kapacitete u ovom gradu. Prije nekoliko godina renoviran je i uređen nekadašnji hotel Neum koji danas nosi naziv Grand Hotel Neum, kojeg je Direkcija za izbor najmenadžera BiH proglasila najboljim u 2015. godini.

Također se gradi i hotel Sunčana obala koji se nalazi u blizini plivališta neumskog vaterpolo kluba. Prema najavama, radovi na ovom hotelu bi trebali biti završeni do početka turističke sezone.

Neum je u 2015. godini posjetio rekordan broj turista, no ono što 'koči' je razvoj cestovne infrastrukture, odnosno povezanost Neuma s unutrašnjosti države. No, i ovaj problem bi se trebao riješiti u sljedećih nekoliko godina.

Kako je za medije nedavno izjavio pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Pavo Boban radovi na izgradnji ceste Neum-Stolac bi trebali početi u petom ili najkasnije šestom mjesecu.

Cesta za tri godine

''Nakon toliko godina imat ćemo svoj izlaz na more. Prvi put se ozbiljno bavimo ovim problemom. I do sada se nešto radilo, ali po 500 metara puta i dosadašnjim tempom cesta ne bi bila izgrađena ni za 100 godina. Smatramo da ćemo kompletnu cestu imati izgrađenu za dvije do tri godine. Selektivno bi se radila dionica po dionica'', kazao je Boban.

Za realizaciju projekta, procjenjuje se da treba oko 40 milijuna eura. Prva faza će obuhvatiti radove na dijelu Broćanac - Cerovica.

Najveći broj turista koji posjete Neum su iz BiH i regije, ali i Njemačke, Slovenije, Bugarske, Češke, Mađarske. Također primjetan je i određen broj turista iz Srbije i Hrvatske.

''Neum je dugo vremena bio destinacija koja je nudila more, sunce i krevet, a gosti hoće da im se ponude i izleti, zabava… U kupališnom turizmu je izražena sezona, a ljudi su shvatili da se treba ona treba produžiti. U predsezoni se organiziraju kongresna događanja, ekskurzije, a sada i starija populacija ne želi doći u gužvu nego dođu u pred i post sezonu, pa se turistima nude i manifestacije'', rekao je ranije za Bljesak.info direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrije Krešić dodajući da su u Neumu i BiH u zadnjih nekoliko godina česti turisti iz Kine, Japana i Koreje.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax