Hoće li se opet služiti vojni rok u BiH?

29 Velj 2016
2445 puta
Piše: Bljesak.info Piše: Bljesak.info

Oružane snage BiH su potrebne, ali je potrebna i njihova reorganizacija i modernizacija, kažu u Predsjedništvu BiH. Mišljenja pojedinih građana da treba uvesti redovni vojni rok odbacuju.

Kažu, ni postojećih 10.000 vojnika nemaju što raditi, pa se postavlja pitanje, što bi sa vojnicima u redovnom vojnom roku.

Svojevremeno je na internetu pokrenuta peticija koju je potpisalo nekoliko tisuća građana BiH za uspostavljanje redovnog vojnog roka u BiH, kako bi, kako stoji u peticiji, BiH bila sigurna i kako bi civili bili vojno obučeni.

''Ova peticija je pokrenuta u svrhu sprečavanja ponavljanja prošlosti i još mnogo drugih manjih ali ne i nevažnih razloga, poput zdravstvenog stanja, morala i fizičke spremnosti mladih u BiH'', stoji u peticiji.

A mladi u Sarajevu smatraju da je redovni vojni rok potreban.

Međutim, članovi Predsjedništva BiH su mišljenja kako za redovnim vojnim rokom ne postoji potreba, već za reorganizacijom i modernizacijom. Postojeći sastav Oružanih snaga BiH trenutno više služi za pomoć građanima u kriznim situacijama, poput poplava, dok se aktivnosti u normalnim situacijama svode na čuvanje vojnih objekata, piše N1.

"Znate li koliko mi imamo lokacije, evo gdje vi živite, koje nikome ne trebaju, ali morate tamo poslati vojnika da čuvaju. Što čuvaju? Bez obzira da li čuvaju prostor, da li objekte koji nikome ne trebaju, koji će se rušiti sigurno u sljedećih godinu ili deset godina. Ili sredstva koja imamo na evidenciji. Imamo na evidenciji stotinu aviona, a ni jedan ne leti", izjavio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"BiH nema uvjeta, niti će imati dugi niz godina, da ima neke tenkovske jedinice, ni jurišne avione. Ništa od toga mi niti možemo, niti trebamo da imamo. Bilo bi dobro da smanjimo broj vojnika, ne puno i da zadržimo proračun", rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

A BiH trenutno ima oko 830 tisuća vojno sposobnih, a u sastavu Oružanih snaga njih je oko 10.000. Od osnivanja 2006. potrošile su oko 3 milijarde KM, a godišnje se iz proračuna izdvaja više od 280 milijuna KM. Samo na plaće izdvojeno je 190 milijuna KM.

Nekadašnji načelnik Zajedničkog stožera OS BiH Sifet Podužić kaže da su Oružane snage potrebne. Misli da neće doći do smanjenja broja pripadnika OS, jer nema takvog raspoloženja među političarima.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax