Čapljinci zaboravili na putničke vlakove

05 Pro 2016
7578 puta
Piše: Dušan Musa | Vecernji.ba Piše: Dušan Musa | Vecernji.ba Foto: Čapljinski portal

Sve se mijenja, pa i prometne navike, moglo bi se reći - na sliku čapljinskog željezničkog kolodvora. Suvremena, prije petnaestak godina obnovljena, kolodvorska zgrada zjapi prazna. Tišinu povremenim razgovorom remeti tek nekolicina muškaraca u caffe baru, unutar suptilnog kolodvorskog zdanja kojim se mogu pohvaliti i Željeznice Federacije, a i Čapljina.

Iznad biljetarnice stoji obavijest da se od 5. listopada 2015., zbog remonta pruge od Bradine do Sarajeva, privremeno obustavlja putnički promet.

To privremeno, prema prvim najavama, trebalo je biti šest mjeseci, odnosno do travnja ove godine, međutim, rok se produljio, pa je tijekom godine u optjecaju bio kolovoz, zatim listopad, da bi se na koncu produljio na dodatnih čak osam mjeseci?! Tko je kriv, za sada iz Željeznica Federacije se ne oglašavaju, ali za utjehu, izvođač nije bila domaća tvrtka nego talijanski “Generale Construzioni Ferroviarie”.

Neslužbeno smo doznali da bi putnički vlakovi trebali ponovno krenuti stupanjem na snagu novog reda vožnje u noći sa subote na nedjelju, 10./11. prosinca. Prema tim neslužbenim najavama, dnevno će na relaciji Čapljina - Mostar - Sarajevo prometovati jedna kompozicija s, po našem skromnom sudu, povoljnim redom vožnje za građane.

Naime, polazak iz Čapljine trebao bi biti u 6 sati s dolaskom u Sarajevo u 8.45 sati. Iz Sarajeva, prema najavama, vlak bi trebao za Hercegovinu kretati popodne u 16.30 sati s dolaskom u Čapljinu u 19. S obzirom na red vožnje, skoro da bi se moglo vozariti na posao iz Čapljine u Sarajevo i obrnuto.

Međutim, treba sačekati još koji dan jer se remont pruge na relaciji Bradina – Sarajevo pokazao “dugotrajnim i specifičnim”, pa ni nova iznenađenja nisu isključena.

Promet bi se trebao odvijati talgo-vlakovima, koji su na smjerovima u pogonu od rujna. Ako bi se postigao dogovor s Hrvatskim željeznicama, dnevno bi trebala prometovati dva vlaka, od čega jedan na relaciji Ploče - Čapljina - Sarajevo i obrnuto.

Inače, za vrijeme prekida putničkog, teretni promet željeznicom teče redovito. Štoviše, prema službenim informacijama, zarada Željeznica Federacije na toj vrsti prijevoza dostiže tridesetak milijuna maraka. 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax