Na Svitavskom jezeru prebrojano 13.000 ptica močvarica

05 Lis 2016
1685 puta
Piše: ČA::portal Piše: ČA::portal Foto: ČA::portal

Udruga ''Čaplja'' iz Čapljine, Ornitološka udruga ''Naše ptice'' iz Sarajeva, uz podršku Lovačkog društva ''Galeb'' iz Čapljine, s učenicima iz Osnovne škole ''Višići'' iz Višića i Osnovne škole ''Biograci'' iz istoimenog naselja u općini Široki Brijeg, sudjelovali su u aktivnostima promatranja i prebrojavanja ptica.

Ovo je organizirano u sklopu projekta ''Park prirode Hutovo blato i Mostarsko blato kao područje sigurno za gniježđenje, odmaranje i zimovanje ptica'', kojega financira CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund) i EuroNatur fondacija.

Prebrojavanje ptica izvršeno je na Svitavskom jezeru gdje je registrirano oko 13.000 ptica močvarica.

U ovo doba godine milijuni ptica selica napuštaju Europu i lete ka svojim zimovalištima u Africi.

Istraživanje koje je BirdLife International, svjetska krovna organizacija koja se bavi zaštitom ptica, objavio 2015. godine pokazuje da svake godine širom Sredozemlja bude ubijeno oko 25 milijuna(!) ptica selica. Nakon što prevladaju ovu veliku prepreku, većinu ptica još čeka prijelaz preko negostoljubive saharske pustinje kao i druge opasnosti na putu – dva puta godišnje!

Za ptice selice su stoga životno važna i pogodna područja gniježđenja na sjeveru i očuvanje sigurnih putova kao i odgovarajuća staništa na zimovalištima. 

Cilj dana Europskih promatranja ptica EuroBirdwatch 2016 je podići svijest o fenomenu seobe ptica i razumijevanje njihovih potreba tijekom gniježđenja, putovanja i zimovališta u Sredozemlju i Africi.

Europski dani promatranja ptica organiziraju se na prostoru cijele Europe od 1993.godine. U svakoj državi promatranje predvode nacionalni koordinatori koji su vezi sa BirdLife Internationalom.

Na kraju prvog tjedna u listopadu dojavljuju se rezultati promatranja iz cijele Europe, a to su stotine događaja, deseci tisuća sudionika i stotine tisuća zapaženih ptica. Ovi podaci pomažu nam razumjeti migraciju ptica i pratiti trendove iz godine u godinu, što utječe i na bolju zaštitu ptica selica.

Dijelovi naše planete koje su ptice odabrale za svoja staništa su po pravilu i najljepši. Jer, pticama je pogled odozgo prirodno svojstvo; one biraju tišinu i što je moguće očuvanju  prirodu.

Dok promatrate ptice i vi ste dio te iste prirode, kao tihi svjedok ljepote koja u promatraču  budi sva uspavana čula.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax