[FOTO] Plastenici – budućnost malih proizvođača

23 Pro 2016
4473 puta
Sponzorirani članak Sponzorirani članak Sponzorirani članak

Plastenička proizvodnja u proteklih nekoliko godina doživjela je ekspanziju, a stručnjaci kažu da postoji potencijal da bude proširena na stotine hektara.

Plastenička proizvodnja je sve zastupljenija u našim krajevima i to s razlogom – prinos u plastenicima je nekoliko puta veći u odnosu na proizvodnju na otvorenom, a samim tim veći su i prihodi. Dodatna prednost je mogućnost razvoja i berbe kvalitetnog povrća tokom cijele godine, a zbog visoke cijene tog povrća van sezone plastenici mogu vrlo brzo da vrate uloženo i obezbijede stalnu zaradu.

Oko plasteničke proizvodnje  ima više rada nego kod proizvodnje povrća na otvorenom, ali se uloženi trud i rad isplati. O ovome svjedoči i primjer Kerima Salke, jednog od većih poljoprivrednika na području Čapljine. Proizvodnjom povrća bavi se od 2000. godine, na površini od 4,5 duluma pod plastenicima i 16 duluma na otvorenom. 

Salko je prve investicijske radove financirao iz Mikrofinovih kredita za poljoprivrednike, da bi danas njegova proizvodnja dostigla ozbiljne razmjere. Proizvodi veći broj kultura u plasteniku i na otvorenom: papriku rogu, paradajz, domaću papriku, špinat, krastavac, kupus, tikvice, kelj, blitva, patlidžan i zelenu salatu. 

„U plastenicima je moguće proizvesti vrlo kvalitetno povrće, uz kontrolu klimatskih, hranljivih i ostalih uslova potrebnih za rast i razvoj biljaka. Zahvaljujući plastenicima moguće je jesti svježe povrće tokom cijele godine i tu proizvođači vide prednost, jer je cijena van sezone mnogo viša nego u sezoni,“objašnjava Salko.

Stručnjaci kažu da je za početnike i male proizvođače dovoljan jednostavan, lakoprenosiv tunelski plastenik, širine 5 m i visine 3 m, opremljen sa dvije bočne ventilacije s ciljem osiguranja što boljih klimatskih uslova u njegovoj unutrašnjosti. Ovakav plastenik poslije je lako proširiti i unaprijediti, u ovisnosti od namjene i obima proizvodnje. 

„Povrće prodajem na veletržnici u Čapljini i prodajnim centrima Namex, sa kojim imam ugovor o suradnji. Sve što proizvedem, do sada sam uspio i plasirati na tržište, bez nekih većih gubitaka, obzirom da se dugo godina bavim poljoprivredom, te sam stekao stalne kupce.“ izjavio je Salko. 

Plastenička proizvodnja je sve popularnija među mladim, urbanim ljudima, koji iz želje da proizvode zdravu organsku hranu pokreću proizvodnju malog obima za svoje privatne potrebe. Ovakav trend aktualan je i u svijetu. U našoj zemlji plasteničkom proizvodnjom su obuhvaćene tek manje površine, iako su kapaciteti za njen razvoj puno veći.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax