[FOTO] Djeca iz ''Močvare'' oduševila čapljinsku publiku

06 Pro 2016
2888 puta
Piše: Igor Beno Piše: Igor Beno Foto: Igor Beno

Dramska skupina Udruge prijatelja prirode ''Močvara'' iz Čapljine u povodu 5. Prosinca, Dana zaštite tla u čapljinskom kinu ''Mogorjelo'' premijerno je izvela autorsku predstavu pod imenom Duhovi rijeke. Predstava je izvedena u sklopu projekta ''Izlazak iz Močvare'' financiranog od Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

To je prva predstava u repertoaru ''Močvarnog kazališta'' koje je ove godine ponovno uspostavljeno a koje je prije par godina vodila dugogodišnja predsjednica Udruge Zdenka Jelčić, danas počasna članica. Riječ je o jednom vrlo zanimljivom komadu koji je osim glume i scenografije sadržavao glazbene i plesne elemente, kao i video-projekcije što je sve pridonijelo dojmljivoj percepciji publike u do kraja popunjenom kinu ali i izazvalo ovacije, pozitivne kritike i razne ponude da se predstava ponovno izvede.

Članovi Udruge - djeca osnovnoškolskog uzrasta pokazali su se kao pravi profesionalci  i dokazali da uzrast nije presudan za kvalitetnu glumu.

Tematika ove predstave proizilazi iz osnovnog postulata Udruge, a to je educiranje djece a putem njih i odraslih o važnosti očuvanja okoliša s naglaskom na ekološki dragulj Park prirode Hutovo blato. Njegovo očuvanje provlači se kroz igrokaz kao light motiv, a isprepleću se povijesni i mitološki elementi, oživljavaju legende i priče o riječnim vilama rusalkama, a sve iz perspektive današnjice u kojoj dječak i djevojčica izgubljeni u močvari, tražeći izlaz iz nje uspijevaju spasiti močvaru od glavnog negativca priče, lažnog ekologa Ramikona koji se ne libi ničega, pa ni uništenja močvarnog staništa, samo kako bi zaradio. No duhovi rijeke, vile, stanovnici močvare i djeca koja su neposredna i neiskvarena ipak ga uspijevaju raskrinkati i na taj način spasiti sav taj biljni i životinjski svijet bez kojeg bi i ljudski život bio nezamisliv. 

Iz Udruge su rekli da će par dana odmoriti dok se slegnu dojmovi a onda krenuti u pregovore sa školama i relevantnim institucijama vezane za ponovna izvođenja. Također se zahvaljuju na suradnji pročelniku za kulturu Željku Boniću, Akademiji Čapljina i Caffe baru Key.

 

Uloge:

AGRON – Damir Stanković

PERO – Antonio Šimić

VESNA (djevojčica) – Tea Kraljić

VESNA (staroslavensko božanstvo) – Ljubica Škegro

PERUN – Luka Džalto

RAMIKON –  Antea Škegro

LOPOČ ĐURO – Iva Kožul

ČAPLJA FINKA – Petra Kevo

VILE RUSALKE – Katarina Jovanović  (MOHALIN)

Marija Previšić         (NEDILEN)

Ana Previšić

Sarah Akrapović

MILKO – Ana Previšić

 

VODITELJ KONFERENCIJE – Sarah Akrapović

Autor:Igor Beno

Redatelj:Igor Beno

Scenografija: Erneto Markota

Plesni koreograf i voditeljplesne skupine: Vaso Đorđević

Kostimografija: Salon vjenčanica Mia, Zlatica Jelčić, Vesna Obradović, članovi dramske skupine

Autor teksta, glazbe i aranžmana glazbenih kompozicija: Igor Beno

Producent glazbe: Ivan Bukovac (studio Jaz)

Autori crteža u video-projekciji:članovi dramske skupine Močvara

Autor video-projekcije: Luka Džalto

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax