Sutkinja Zadić pisala poslodavcima: Koliki će mi biti putni troškovi na relaciji Zenica – Čitluk?

23 Stu 2016
2156 puta
brotnjo-online.com brotnjo-online.com

Iz pouzdanih izvora portal Brotnjo.info doznaje kako je Evelina Zadić iz Zenice, koju je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH 10. studenog 2016. godine imenovalo za sutkinju u Općinskom sudu Čitluk, uputila dopis svojim poslodavcima, a koji se odnosi na naknadu za putne troškove na relaciji Zenica – Čitluk. Inače mjesto stanovanja sutkinje Zadić grad Zenica, od radnog mjesta u Čitluku, je udaljeno 202 kilometra, pa se sutkinja zanima hoće li i u kojem iznosu će joj biti isplaćena naknada na spomenutoj relaciji.

Prema nama dostupnim informacijama, sutkinja Zadić je u dopisu navela kako joj je poznato da Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH predviđa da suci čije mjesto stanovanja je od mjesta rada udaljeno najmanje 2 kilometra pripada pravo na troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog i međugradskog prometa. U međugradski promet spadaju mjesta udaljena od mjesta rada preko 70 kilometara.

Kako Brotnjo.info doznaje, informaciju je zatražila kako bi mogla donijeti odluku bitnu za stupanje na dužnost sutkinje Općinskog suda u Čitluku. Znači li to da se sutkinja Zadić dvoumi o preuzimanju dužnosti u Čitluku i hoće li na njezinu odluku, raditi ili ne, utjecati i putni troškovi?

Koliko država BiH i njezine institucije rade na štednji revno svjedoči i ovaj slučaj. Naravno, sutkinja neće svaki dan putovati na relaciji Zenica – Čitluk – Zenica, tako da na plaću i putne troškove dodatno dolazi i naknada za odvojeni život.

Naravno, spomenut ćemo i sutkinju Gordanu Puljarević koja će na posao u Čitluk dolaziti iz Gradiške koja je udaljena 304 kilometra. O kakvim će se tek tu uštedama u proračunu države raditi prosudite sami.

Podsjećamo, načelnik općine Čitluk Marin Radišić zatražio je da se cijela procedura poništi i obavi ponovno imenovanje sudaca u Općinskom sudu Čitluk – Članak 43. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i članak 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije te stavak 3. Članka 74. Zakona o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasno govori o istoj potrebi: sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini.

Osim Radišića na sporna imenovanja su reagirali predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a i predsjednik kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, te izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

O imenovanjima u Čitluku predsjednik ŽO HDZ BiH HNŽ Ljubo Bešlić tijekom ovotjednog sastanka izvijestio je i voditelja Izaslanstva EU u BiH Lars Gunnar Wigemarka,

Prema posljednjem popisu pučanstva iz 2013. godine na teritoriju općine Čitluk živi 18 400 stanovnika. Nacionalna struktura stanovništva je sljedeća: Hrvati 17 900, Bošnjaci 29 te Srbi 15. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH je u Općinski sud Čitluk imenovalo četiri sutkinje. Nacionalna struktura je sljedeća: jedna Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije Bošnjakinje. Podsjećamo da je prema popisu iz 1991. godine nacionalna struktura pučanstva općine Čitluk bila približno ista.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax