Podignute optužnice protiv Kaplana, Mahmutčehajića, Ljubovića…

12 Stu 2016
2417 puta
Večernji list Večernji list

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podiglo je optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog kaznenih djela u vezi sa zbivanjima na dan lokalnih izbora u općini Stolac, javila je Federalna televizija. Podsjetimo, Kaplan je fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića, te člana biračkog odbora Maria Raguža, koji je zamao podlegao ozlijedama, nakon čega je prevez u Sveučilišnu kliničku nolnicu u Mostaru, gdje je bio na intenzivnoj njezi. 

Članovi Inicijative za Stolac, koalicije bošnjačkih stranaka SDA- SDP i SBB-a, predvođeni Kaplanom, Mahmutčehajićem i Ljubojevićem lomili su inventar, preturali i otuđili glasačke kutije s izbornim materijalom, te tako nasilno prekinuli izbore u Stocu,podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

SIP odlučuje o skidanju s lista u Stocu i novim izborima

Četiri tima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH okončala su jučer razgovore s izbornom administracijom u Stocu te su razgovarali pojedinačno sa svim članovima, a na kraju zajedno sa svima kako bi se utvrdile potankosti nasilja u gradu na Bregavi nakon kojeg su prekinuti izbori, piše Večernji list BiH.

Razgovarali i s nasilnicima

Kako je potvrđeno za Večernji list, članovi SIP-ova posebnog istražnoga tima susreli su se i s kandidatima koji su osumnjičeni za nasilje i protiv kojih Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije vodi istragu o nasilju te o prekidu izbornog procesa. S njima su razgovarali po službenoj dužnosti. Nakon što okončaju izvješća o obavljenim razgovorima i svim pojedinostima vezanim uz izbore, načinit će izvješća koja će se dostaviti članovima SIP-a. Zajedno s tim izvješćima članovi SIP-a razmotrit će i druge dokumente koje su dobili od službenih institucija, prije svih, Ministarstva unutarnjih poslova i Tužiteljstva HNŽ-a kako bi mogli donijeti konačne odluke. U međuvremenu su nastavljeni snažni, nezabilježeni pritisci na članove SIP-a. Ponajprije se to odnosi na SDA i njegove aktiviste koji su čak članove ove institucije okarakterizirali kao kriminalce, dok je istina posve drukčija. Posebno indikativan bio je i istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je ustvrdio kako je kandidat za načelnika Salmir Kaplan trebao pobijediti, te da je SIP trebao raspisati izbore dva tjedna nakon njihova prekida.

No, MUP HNŽ-a je u svom izvješću upravo Kaplana označio glavnim krivcem za nerede i nasilje, da je pretukao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji je zadobio teške tjelesne ozljede, nakon čega su članovi njegove Inicijative za Stolac na čak 13 biračkih mjesta otuđili biračke kutije i izborni materijal te su se povukli svi bošnjački članovi biračkih odbora.

Više odluka

Izvješća SIP-ovih timova vjerojatno će biti gotova do sredine sljedećeg tjedna nakon čega bi SIP trebao odlučiti hoće li kazniti nasilnike, poništiti izbore u Stocu te tek onda donijeti odluku o raspisivanju novih izbora. Najizazovnija odluka bit će hoće li Salmir Kaplan, Demir Mahmutčehajić, Ahmet Ljubović i još nekoliko kandidata Inicijative za Stolac biti skinuti s izbornih listi zbog teškog kršenja izbornog procesa.

U slučaju da se to ne dogodi, na sljedećim izborima bilo tko će moći prekinuti izbore ako mu ne odgovara izborni rezultat. 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax