Hercegovina dobila novu destileriju smilja

30 Lis 2016
1798 puta
Dnevni List Dnevni List

Destilerija eteričnih ulja “DESTILERIJA BROTNJO d.o.o.” u subotu 29. studenoga 2016. započela je s radom na otkupu i destilaciji smilja u industrijskoj zoni Tromeđa-Čitluk. 

Tom prilikom svi koji budu zainteresirani mogu potpisati dugoročni kooperantski ugovor o otkupu svježe mase smilja i ostaloga plantažnoga i samonikloga mediteransko-hercegovačkoga ljekovitoga bilja.

Ovi pogoni destilerije eteričnih ulja imaju za cilj pospješiti i poduprijeti plantažnu proizvodnju mediteranskoga i aromatičnoga bilja na području Brotnja i cijele Hercegovine, a ujedno i plasmana proizvedenoga aromatičnoga bilja na inozemna tržišta.

“Mi želimo uključiti (ili motivirati) da se uključe svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači iz Brotnja i Hercegovine u proširenje poljoprivrednih kapaciteta i nasada aromatičnoga bilja na organski način”, priopćili su iz Destilerije Brotnjo.

“Ova destilerija vraća izgubljenu nadu stanovništvu Hercegovine u mogućnost opstanka na rodnoj grudi,” kazao je za Dnevni list direktor destilerije Ilija Barbarić.

Iz destilerije poručuju da će njihove poslovne aktivnosti ići u sljedećim pravcima:

– Dugoročni kooperantski ugovori u smislu otkupa svježe mase helichrysum italicum bilja, u narodu zvanoga smilje, od naših kooperanata.

– Ti ugovori će garantirati kontinuirani otkup bez obzira na trenutna kretanja na domaćem tržištu u smislu količina ili eventualnih proizvedenih viškova svježe mase smilja. Što to znači? Da naši kooperanti neće imati problema s otkupom svježe mase smilja, niti može biti neotkupljenih, a proizvedenih količina.

– Ovi ugovori o kooperantskoj suradnji s poljoprivrednim proizvođačima (bez obzira na opseg i kapacitete svakoga proizvođača pojedinačno) podrazumijevaju razne oblike zajedničke suradnje i naše potpore, a to su:

– planiranje proširenja poljoprivredne proizvodnje, pored smilja i drugih aromatičnih autohtonih vrsta bilja,

– garantirani otkup, od strane destilerije “Brotnjo”, svih proizvedenih količina svježe mase smilja,

– našim kooperantima ćemo osiguravati certificirani sadni materijal uz pogodnost odgođenoga plaćanja ili plaćanja u svježoj masi biljke prilikom otkupa.

– Neprestani savjetodavni Call centar, gdje će poljoprivredni proizvođači putem telefona, od stručnih osoba agronomske struke, moći dobiti savjet vezano za proizvodnju svake pojedine biljne vrste koja je zasađena ili se namjerava zasaditi.

– Za naše kooperante ćemo osiguravati besplatne analize zemlje potrebne prije samoga početka poljoprivredne proizvodnje.

– Stručnu pomoć prilikom certificiranja zasađenih površina u smislu organske kontrole i načina proizvodnje.

– Pomoć pri izradi elaborata i dokumentacije koja je potrebna poljoprivrednom proizvođaču kako bi ostvario prava na poticaj u FBiH, ali i pristup drugim pogodnim oblicima potpore u poljoprivrednoj proizvodnji koja se nudi od raznih međunarodnih institucija i organizacija.

– Vršit ćemo svakodnevni otkup samonikloga, divljega aromatičnoga autohtonoga bilja, čime je naša regija vrlo bogata.

– Popis vrsta samonikloga, divljega bilja, koje ćemo otkupljivati, kao i po kojim cijenama ćemo ga otkupljivati, moći ćete dobiti u našem Call centru, a isti će biti permanentno objavljivan u lokalnim medijima.

– Poštovani proizvođači, ovaj oblik suradnje koji vam nudimo je na neki način i dugoročno udruživanje u procesu proizvodnje aromatičnoga bilja, njegove prerade do razine finalnih proizvoda, ali i otvaranje novih radnih mjesta, tj. samozapošljavanje. Sve ovo prijeko je potrebno našoj Hercegovini kako bi se zaustavio negativan trend iseljavanja i kako bi naši ljudi i kooperanti mogli ostvariti pristojno radno mjesto i pristojnu egzistenciju kod svoje kuće, na svojoj zemlji i sa svojom obitelji! Nadamo se da ćete prepoznati šansu koja se nudi svima nama da ponudimo inozemnim tržištima proizvode kojima nas je obdario dragi Bog i ova prelijepa naša majka Hercegovina!

Sve potrebne informacije i predbilježbe u vezi s količinama, otkupnom cijenom i početkom otkupa možete dobiti na telefon 063 316 907, priopćeno je iz Uprave društva ‘Destilerija Brotnjo d. o. o.’, prenosi Dnevni list.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax