Čapljinci traže ubrzanje gradnje autoceste

17 Srp 2016
3966 puta
Piše: Dušan Musa | Vecernji.ba Piše: Dušan Musa | Vecernji.ba Foto: Ilustracija

Ipak se kreće, moglo bi se reći, s izgradnjom autoceste na južnom kraku koridora Vc, nakon skoro jednoipolgodišnjeg zastoja.

Nova faza u tom smjeru bila je javna rasprava o studiji procjene utjecaja na okoliš za izgradnju dionice Buna – Počitelj.

Primjedbe i prijedlozi

Po završetku javne rasprave Suada Numić, stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, izrazila je zadovoljstvo njezinim tijekom te naglasila da se primjedbe i prijedlozi mogu proslijediti Ministarstvu okoliša i turizma. Aida Muminović je ispred ovlaštene konzultantske kuće CETEOR Sarajevo, predstavila studiju utjecaja na okoliš, nakon čega se povela živa rasprava u kojoj su sudjelovali građani, predstavnici nevladinog sektora, zatim predstavnici Općine Čapljina i nadležnog županijskog Ministarstva.

Uglavnom, ukazivalo se na manjkavosti studije, govoreći da je uopćena tamo gdje je trebala biti konkretna i obrnuto. Tako je Marinko Dalmatin iz udruge “Lijepa naša” primijetio da “studija više tretira periferne, manje bitne stvari, nego one konkretne vezane za trasu kojom će autocesta prolaziti”.

Posebice kritični prema studiji bili su članovi Lovačkog društva “Galeb”. Tajnik Zdravko Pranić je dovodeći u pitanje podatke o fauni kazao da “lovačko društvo nikada nitko nije kontaktirao”. Upozorio je kako, primjerice, prolaz za vuka treba biti između 80 i 100 metara, a ne “neka cijev ili cestovni prolaz”.

“Kroz takve prolaze samo muka može natjerati vuka”, kazao je Pranić ističući da nije riječ o lovačkom hiru nego čisto gospodarskom pitanju jer “odstrjel jednog vuka plaća se i do 5000 eura”. Tajnik Pranić je naveo i neke druge manjkavosti, npr., vrijeme prikupljanja podataka, kao primjer navodeći da je prebrojavanje gmazova obavljano u veljači “iako svatko zna da je za njih tada sezona mirovanja!?”.

Može se reći da su iskustva s gradnjom dviju poddionica na trasi autoceste kroz Hercegovinu jednostavno potaknula kritička promišljanja. Pa tako, npr., javnost do sada nije upoznata s arheološkim nalazima na izgrađenom dijelu trase iako je jedan broj gomila neosporno uništen i slično...

Studija procjene

U svakom slučaju, neke od iznijetih rezervi i prijedloga studija bi trebala uvažiti. Hoće li se to ostvariti, ostaje vidjeti u nadolazećem razdoblju.

Čapljinci su promišljajući o studiji procjene utjecaja na okoliš za izgradnju dionice Buna – Počitelj bili konstruktivni tražeći da se propisi poštuju te da se gradnja ubrza.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax