Inspekcije ‘češljaju’ trgovine, kafiće..., kontrole čak subotom i nedjeljom

06 Srp 2016
1612 puta
Marija Medić Bošnjak || vecernji.ba Marija Medić Bošnjak || vecernji.ba

Uprava za inspekcijske poslove FBiH posljednjih mjeseci vršila je pojačanu kontrolu inspekcijskog nadzora u oblasti radnih odnosa u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada, piše Večernji list BiH. U navedenim aktivnostima sudjelovali su federalni inspektori iz svih inspektorata ove uprave te je, zaključno s 13. svibnja 2016., obavljeno više od 2500 inspekcijskih nadzora, izdana su 844 prekršajna naloga u iznosu od 1,102.043,65 KM.

Prema informacijama iz Porezne uprave FBiH, naplaćen je iznos od 1,482.338,85 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrađene su ukupno 343 upravne mjere, izdana je 251 odluka o otklanjanju nedostataka, izrečene su 92 mjere privremene zabrane rada. “Uz navedeno, prilikom vršenja inspekcijskih nadzora u oblasti cestovnog prijevoza, zatečeno je i 75 radnika koji nisu imali reguliran radno-pravni status”, navedeno je u izvješću koje je razmatrano na jednoj od posljednjih sjednica Vlade FBiH. Iz ove uprave naglasili su kako se kontrole provode također subotom i nedjeljom, što do sada nije bio slučaj. Podsjetimo, Vlada FBiH je na jednoj od svojih sjednica održanih u svibnju zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva, te u smislu obavljanja djelatnosti bez odobrenja za rad i u neregistriranim objektima. Budući da Federalna uprava za inspekcijske poslove nije nadležna za sve subjekte na području FBiH, zatraženo je od Vlade FBiH da se u pojačan nadzor uključe i županijske uprave, što je Vlada i odobrila.

“Zbog propisane nadležnosti federalnih i županijskih inspektora utvrđenih Zakonom o radu, smatramo kako je nužno u navedene aktivnosti uključiti i županijska inspekcijska tijela, s obzirom na to da je velika većina subjekata nadzora upravo u njihovoj nadležnosti, a posebice subjekti nadzora u kojima je i u ranijim inspekcijskim nadzorima najčešće utvrđivan rad ‘na crno’. Isto tako, kada je u pitanju sam rad ‘na crno’, smatramo kako je iznimno važno vršiti inspekcijske nadzore i nad objektima koji nemaju odobrenja za rad niti su registrirani te nadzore u pogledu poštovanja propisa o fiskalizaciji, unutarnjoj trgovini i obrtu”, navodi se u zaključku Uprave za inspekcijske poslove FBiH. Nakon, upozorenja o ograničenim nadležnostima, Vlada FBiH donijela je zaključak o daljnjem nadzoru u kojem se Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužuje da, u suradnji sa županijskim inspekcijama, izradi zajednički plan pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta i ugostiteljstva te u smislu obavljanja djelatnosti bez odobrenja za rad i u neregistriranim objektima.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax