Sud prekrižio nalaz za Čapljinu Mladićeva sigurnjaka VRS-a

06 Svi 2016
3231 puta
Piše: Zoran Krešić | Večernji list Piše: Zoran Krešić | Večernji list Foto: Ilustracija

Sutkinja Minka Kreho, koja je predsjedateljica Sudskog vijeća, u predmetu ''Zovko i drugi'' za navodne ratne zločine HVO-a na području Čapljine praktično je prekrižila nalaz vještaka srpskog sigurnosnog časnika Dragomira Keserovića koji je u vrijeme srebreničkog masakra bio inspektor na tome području. 

Sutkinja je ocijenila da je Keserović promašio temu te naložila da izmijeni izvješće budući da se ne odnosi na navodne zločine navedene u optužnici. 

Rekla-kazala navodi

Odvjetnica Suzana Tomanović objasnila je zašto su uputili prigovore na vještakove navode. ''Tužiteljstvo BiH je vještaku naložilo izvršiti nalaz i mišljenje na osnovi dokaza koje su imali iz istrage, a koja je tada obuhvaćala i događaje u Stocu. Ti događaji ne odnose se na našu optužnicu. Jako je teško u ovom nalazu izdvojiti događaje koji se ne odnose samo na Čapljinu'', navela je Tomanović. 

U nalazu vještaka, prema njezinim riječima, nalazi se 29 dokumenata od kojih se samo nekoliko odnosi na Čapljinu, a spominju se i tri svjedoka za koja obrana nikad nije čula, niti znaju tko su. 

Odvjetnica Tomanović navela je da je još ranije od vještaka tražila da napravi nalaz samo na osnovi dokumenata koji se isključivo odnose na predmet optužbe, a to je događaj u Adi Čeljevo, time da svoj nalaz ne smije i ne može temeljiti na izjavama svjedoka već samo na dokumentima, da svaku tvrdnju koju iznese mora potkrijepiti odgovarajućim dokumentom kao dokazom. 

Uz to, nalaz i mišljenje vještaka protivni obujmu naloga za vještačenje. Vještak se upuštao u ocjenu činjenica koje nisu predmet ovog postupka i davao je mišljenje o činjenicama koje ima ovlasti dati samo sud. 

Kronologija događaja koju daje vještak u nalazu, a temeljem podataka dobivenih od druge strane u postupku, tužitelja i podataka iz drugih predmeta (predmet Stolac), koji nikako nije povezan sa predmetom, nije predmet vještačenja niti je u nalogu vještak angažiran da bi davao sliku ''ambijentalnih uvjeta'' političke ocjene i time izašao izvan ne samo obujma vještačenja nego i obujma optužnice. 

Uz to, obrana je zamjerila da je vještak bio pozvan prezentirati zapovjedni lanac i ovlasti na temelju propisa po kojima je civilna policija postupala u konkretnom slučaju, a ne donositi činjenične i pravne zaključke. 

Mladićev nalog

Zanimljivo je kako se vještak Keserović upustio i u kvalifikacije da se radilo o širokom sustavnom napadu i progonu od HVO-a na području Čapljine i Stoca te da takvo što tvrdi čovjek koji je bio načelnik Odjela sigurnosti Glavnog stožera Vojske RS-a (VRS), a nadređeni bio mu je pukovnik Ljubiša Beara, pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog srebreničnog masakra. 

On je 20 dana prije masakra po zapovijedi generala Ratka Mladića u Bratuncu dobio i informaciju o 3000 zarobljenih Bošnjaka koji su kasnije ubijeni. 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax