Granična policija BiH ove godine prima 170 kadeta

02 Tra 2016
1757 puta
Večernji List Večernji List

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, prema postojećem pravilniku o unutarnjoj sistematizaciji, trenutačno nedostaje oko 500 policijskih službenika, što se svakodnevno reflektira na graničnim prijelazima, piše Večernji list BiH.

Nedostatak kadrova

“Upravo iz razloga nedostatka kadrova svakodnevni posao jednog našeg policajca na istom graničnom prijelazu radi veći broj službenika policija susjednih zemalja”, kazao je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. Dodaje kako policijskih službenika nedostaje i u nadzoru graničnog pojasa. Galić ističe kako već duže vrijeme ova policijska agencija odgovara svim zadaćama i izazovima s postojećim ljudskim potencijalima. “Ipak, ne možemo govoriti o boljim rezultatima ako se Granična policija BiH kadrovski ne ojača. Također, ako govorimo o budućnosti i težnji BiH da postane članicom Europske unije, uz potpuno kadrovsko popunjavanje, novim pravilnikom će se morati predvidjeti veći broj radnih mjesta policijskih službenika na granici”, kaže Galić.  On na problem nedostatka kadrova upozorava otkada je došao na mjesto ravnatelja Granične policije BiH, međutim, konačnu odluku o raspisivanju natječaja donosi Vijeće ministara BiH. Naime, da bi se raspisao natječaj za prijem policijskih službenika u ovu agenciju, potrebno je osigurati dodatna sredstva u proračunu BiH. “Granična policija BiH ne može samostalno raspisati natječaj koji ovisi o postojećim proračunskim mogućnostima. Za raspisivanje natječaja potrebno je dobiti suglasnost Ministarstva financija BiH. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH donosi odluku o raspisivanju”, kaže Galić. Naglašava kako će problem nedostatka kadrova djelomično biti riješen odlukom Vijeća ministara BiH, kojom je odobreno da Granična policija BiH u 2016. godini odškoluje 170 kadeta, od čega 20 u činu mlađeg inspektora i 150 u činu policajca. Uz to, izmijenjen je i pravilnik o trajanju osnovne obuke kadeta Granične policije I. i II. razine. Spomenutim izmjenama skraćeno je trajanje temeljne obuke za novu generaciju kadeta Granične policije BiH, s obzirom na žurnost rješavanja problema nedostatka policijskih službenika. “To bi bilo prijelazno rješenje zbog žurnosti popune slobodnih radnih mjesta. Zbog istog razloga, nužno je što prije raspisati natječaj za novu generaciju kadeta, za koji se poduzimaju pripremni koraci”, kaže Galić. Usporedno GP BiH radi na novom pravilniku o unutarnjoj sistematizaciji kojim bi bilo unapređeno upravljanje ljudskim resursima.

Reorganizacija i smanjenje

“Na temelju bilateralne suradnje Savezne policije Njemačke i GP BiH, ustrojene su radne skupine njemačkih stručnjaka i pripadnika bh. policijske agencije koje rade na izradi novog pravilnika u cilju povećanja funkcionalnosti i operativnog jačanja GP BiH”, navodi ravnatelj Granične policije BiH. Dodaje kako se uz teritorijalno reorganiziranje, novim pravilnikom planira smanjenje broja rukovoditelja, a povećanje broja specijalista iz određenih oblasti. Projekt izrade novog pravilnika, prema njegovim riječima, trebao bi biti okončan 2017. godine. “Bitno je istaknuti da je GP BiH Ministarstvu sigurnosti BiH poslao nacrt zakona o Graničnoj policiji BiH”, zaključio je Galić.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax