Knjiga Stanislava Vukorepa o pruzi Čapljina-Dubrovnik predstavljena u Sarajevu

17 Ožu 2016
1713 puta
Piše. Bljesak.info | Fena Piše. Bljesak.info | Fena Foto: Bljesak.info | Fena

Promocija knjige Stanislava Vukorepa “Pruge koje su život značile” upriličena je u četvrtak u Sarajevu.

''Riječ je o knjizi koja obuhvaća vrijeme i područje uskotračne pruge od Čapljine do Dubrovnika, pa do Zelenike i Podgorice u Crnoj Gori, a koju je izgradila Austro-ugarska monarhija. To je oko 360 kilometara pruga koje su uistinu značile život, omogućavale vezu s ostalim djelovima svijeta i donijele suvremene tekovine'', kazao je Vukorep koji je materijal za knjigu prikupljao godinama.

Knjigu su predstavili akademik Mladen Bevanda i prodekanica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Lidija Pehar koji su podsjetili da je pruga puštena u promet 1901. godine, a ukinuta 1976. godine.

''Autor je dugo godina terenski istraživao i napravio knjigu da sačuva od zaborava pruge koje su život značile. Omogućavale su zapošljavanje i rijetka je bila obitelj koja nije imala barem jednoga člana zaposlenoga na željeznici'', kazala je Pehar dodajući da je njenim ukidanjem prekinut lanac zapošljavanja i da je došlo do iseljavanja stanovništva sa tih područja.

U knjizi je, osim povijesnog prikaza razvoja željeznice, prikazana i inventarizacija željezničke baštine - građevinske, industrijske i spomeničke. Danas je ta europska graditeljska i spomenička baština, kako je istaknuto, ostavljena na milost i nemilost vremenu i čovjeku.

Knjiga ima 530 stranica i sadrži oko 760 fotografija i dokumenata, popisana je kompletna željeznička spomenička baština na teritoriju jugoistočne Hercegovine, Dubrovnika i Konavala. Obrađena je kratka povijest željeznica u Europi i u BiH, kao i operativni rad željeznica.

''U knjizi je opisano i kako su pruge u nekoliko ratova uništavane i kako je došlo do njenog ukidanja, a sve se završilo u Čapljini. Krenuo sam jednim virtualnim vlakom od Čapljine do krajnje točke i prešao 360 kilometara pješice. Na toj trasi snimio sam više od pet tisuća fotografija i opisao što sada ima na tim trasama, a radi se o bogatoj spomeničkoj baštini'', kazao je Vukorep.

Predstavljanju knjige “Pruge koje su život značile”, koju je organiziralo Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost u Sarajevu, nazočio je i veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax