Neum će i u 2017. godinu uploviti odsječen od ostatka države

17 Pro 2016
2459 puta
Piše: Nikolina Lovrić | Dnevnik.ba Piše: Nikolina Lovrić | Dnevnik.ba Foto: Ilustracija

Iako je prije dva mjeseca, sam ministar prometa i veza u Vladi Federacije Denis Lasić, za prosinac ove godine najavio nastavak radova na izgradnji magistralnog puta Neum – Stolac, kamioni,bageri i ostala mehanizacija , motore ni ove zime nisu upalili.

Podsjetimo, JP Ceste Federacije BiH, još u studenom  se oglasilo priopćenjem u kojem navode kako je 14. studenog 2016. započeo proces odabira najpovoljnijeg izvođača radova  između deset pristiglih prijava,  imajući na umu da su radovi na magistralnom putu M17, Neum – Stolac, prvi u nizu projekata modernizacije cesta u Federaciji.

Procijenjena vrijednost ove investicije je 40 milijuna eura, a sva su sredstva osigurana kreditima Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

''Ukoliko odobrena kreditna sredstva Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj postanu operativna, radovi na nastavku izgradnje ceste Neum-Stolac, trebali bi započeti u veljači 2017.'', istaknuli su iz JP Ceste FBiH.

Postupak eksproprijacije teče uredno

Smilja Konjevod, pomoćnica Načelnika i predstojnica Službe za imovinsko pravne poslove i katastar nekretnina u Općini Neum, je istaknula kako je njezina služba proces eksproprijacije za dosad odrađene dionice puta odradila uredno.

''Nedavno je okončan postupak eksproprijacije zemljišta za dionicu Babin Do – Broćanac, a ekipa iz naše službe, već je nastavila djelovati po zahtjevu za eksproprijacijom na sljedećoj dionici“, kazala je Konjevod.  

Jedina informacija kojom raspolaže njezina služba u pogledu nastavka radova, kako kaže Konjevod, je ona da još uvijek traje proces odabira najpovoljnije ponude,  stoga o okvirnom datumu nastavka radova nije mogla ništa pouzdano reći.

''No, radi budućnosti Neuma, do njih bi trebalo doći što prije“, istaknula je Konjevod.

Josip Njavro, pomoćnik neumskog načelnika za stambeno-komunalne poslove, izgradnju i razvoj, naglasio je kako prema njegovim saznanjima Općina Neum zapravo dobiva vrlo malo službenih informacija i podataka vezanih za izgradnju magistralnog puta M17, osim onih koji se na nju direktno odnose.

U 19.stoljeću za deset mjeseci, u 21.stoljeću za deset godina

Cesta Neum-Stolac, odnosno pedesetak kilometara magistralnog puta između ove dvije općine pokušavaju se izgraditi još od davne 1984. godine, a sama dionica od Neuma do Babina dola već više od deset godina.

Još 1896. austrijski putopisac Heinrich Reiner u svom djelu ''Kroz Herceg Bosnu“, na 388. stranici piše o željezničkoj pruzi Mostar-Metković.  Pod upravom natporučnika Stroblea, 43 kilometra ove pruge, građevinsko poduzeće dotičnog austrijskog baruna Schwarza izgradilo je za samo deset mjeseci!

Deset mjeseci  dovršene pruge sa kraja 19. stoljeća naspram deset kilometara nedovršene ceste sa početka 21. stoljeća,  ne zvuče nimalo ohrabrujuće.

Neum – Čapljina ili Neum - Stolac

Dok se Neum i Stolac ne uspiju cestovno susresti,  valja se prisjetiti kako se u začecima priče o cestovnom povezivanju Neuma sa unutrašnjošću države, nije mogla često čuti priča o trasi Neum – Stolac. Dapače, određeni dio neumskog stanovnišva, ali i neumska vlast, nisu se slagali s današnjom vizijom i skorašnjom realizacijom ove prometnice , te su predlagali da se Neum cestovno poveže sa Čapljinom, u sastavu čije je općine, naposljetku sve donedavno bio i s kojom je gospodarski i vitalno vezan.

O tome je posvjedočio i neumski župnik, inače povjesničar don Ivica Puljić;

''Bilo bi sasvim logično da se išlo na varijantu cestovnog povezivanja Neuma sa Čapljinom sa kojom je prirodno vezan. Sasvim je dovoljno osvrnuti se na činjenicu da smo do prije nekoliko godina bili u sastavu iste općine, i da dan danas dijelimo neke zajedničke institucije, kao što je primjerice Sud“,- istaknuo je neumski župnik te nadodao kako su Čapljina i Neum osobito vezani gospodarstveno, te kako velik broj neumske djece pohađa školu u Čapljini.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax