[FOTO] HOUR OF CODE u Čapljini

11 Pro 2016
2340 puta
Piše: Gabriel Biloš, I.2 Piše: Gabriel Biloš, I.2 srednjaskolacapljina.ba

Već treću godinu zaredom učenici naše škole sudjeluje u velikom globalnom projektu „Hour of code“. Sat kodiranja  je projekt započet od strane neprofitabilne organizacije Code.org u SAD-u, s ciljem da na zabavan i koristan način zainteresira mlade za računalstvo, te ih dovede na „algoritamski način razmišljanja“ koji će im pomoći u boljem razumjevanju tehnologije koja ima veliku ulogu u našem svakodnevnom životu.

Projekt, također,  potiče kreativnost, razvija logičko razmišljanje i stvara osnovno informatičko obrazovanje. Od 5. do 11. prosinca 2016. ovaj projekt se održava u 180 zemalja svijeta (na 40 svjetskih jezika), a u njemu sudjeluje  preko 100 milijuna učenika. Sama činjenica glede broja sudionika  uvelike govori o važnosti ovog informatičkog tjedna.

 Tjekom godina sat kodiranja je postao globalno popularan, a mnoge velike svijetske tvrtke (npr. ˝Apple˝, ˝Microsoft˝, ˝Amazon˝), kao i brojne poznate osobe (glumci, sportaši, političari...), uključile su se u ovaj projekt.

Više  informacija o akciji možemo pronaći na web stranici : www.hourofcode.com

Sat kodiranja održan je u 3 odjeljenja naše škole, I.1 i I.2 – gimnazije te u IV.a razredu tehničara za elektroenergetiku.  Sudjelovalo je 55 učenika. Na satu kodiranja, učenici su bili upućeni u osnove kodiranja, te su to znanje trebali primjeniti na dva zadatka.

Prvi zadatak je bio  „Kretanje turističkog vodiča“.  U ovom primjeru učenici su trebali odrediti smjer kretanja turističkog vodiča u londonskoj podzemnoj željezici, tako da turisti, krenuvši od hotela, posjete sve znamenitosti Londona u jednom smjeru, odnosno da se na njihovom putu ne nađe isto odredište dva puta. Ova vježba bila je lagan uvod u sljedeću vježbu zvanu „Konjićev skok“. Cilj ove vježbe bilo je pronaći put konjiću tako da posjeti sva polja na ploči po jednom. Zadatak je bio naizgled složeniji u odnosu na prethodni, no skupine učenika uspjele su  uspješno rješiti ove zadatke primjenjivajući vrlo vrijedno stečeno „računalno razmišljanje“. Ovo zabavno i vrlo korisno iskustvo zasigurno je proširilo vidike naših učenika, a za uspješan sat kodiranja učenicima su uručene diplome.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax