Znanstveno-stručna radionica o smilju

23 Stu 2016
361 puta
Piše: ČA::portal Piše: ČA::portal

Federalni Agromediteranski zavod Mostar organizira četvrtu znanstveno–stručnu radionicu na temu smilja koja će se održati 24. studenoga 2016. godine (četvrtak), u prostorijama Federalnoga agromediteranskoga zavoda Mostar, Ulica Biskupa Čule broj 10, s početkom u 11 sati, piše Bljesak.info.

Programom radionice predviđeno je obraćanje prof. dr. sc. Marka Ivankovića, direktora FAZ-a, koji će otvoriti skup, nakon čega će Jadranka Duranović, dipl. oec. predstaviti novu knjigu izdavača Algoritam Stanek Mostar pod nazivom ”Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja”.

Nakon toga će Marijo Leko, dipl. inž. poljoprivrede održati predavanje pod nazivom ”Presjek stanja kvalitete hercegovačkog eteričnog ulja od smilja – dosadašnje analize po općinama”, nakon čega je predviđeno vrijeme za raspravu.

Oko 13 sati planirano je zatvaranje radionice uz završno obraćanje. Mr. sc. Marija Prlić, šefica Odsjeka za vinogradarstvo i voćarstvo najavljena je kao moderatorica radionice.

Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja – dosadašnje spoznaje

Priručnik obuhvaća elemente u procesu uzgoja i prerade smilja čiji se sadržaj isključivo odnosi na ekološku proizvodnju koja je na tržištu najpoželjnija.

Čitatelj će se upoznati s pravilnim načinom u pristupu oblikovanja tih elemenata kako bi nasad smilja u konačnici bio zdrav, uspješan i da zadovoljava kriterije za preradu. Sadržaj obuhvaća proces uspostavljanja nasada smilja kroz pripremu tla, proizvodnju presadnica i njihovu sadnju.

Također se obrađuju poglavlja: kultivacija kroz gnojidbu, zalijevanje, tretiranje od bolesti i štetnika, žetva, destilacija i dobivanje eteričnoga ulja od smilja te ekonomsko- financijska analiza proizvodnje smilja. Svaka cjelina obrađena je od relevantnih autora specijaliziranih za svaku od navedenih sadržajnih cjelina.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax