Do kraja godine počinje izgradnja autoceste kod Počitelja

01 Stu 2016
1637 puta
Piše: FTV | Bljesak.info Piše: FTV | Bljesak.info Foto: Ilustracija

Autoceste Federacije BiH trenutno rade na 15 aktivnih projekata, naglašeno je na predstavljanju aktivnosti tog javnog poduzeća, prenosi FTV.

Federacija BiH trenutno koristi 92 kilometra autoceste na Koridoru 5c, a do kraja 2018. godine u funkciji bi trebalo biti novih 40 kilometara. No nastavak izgradnje Koridora 5c je u blokadi, nakon što prijedlog Vijeća ministara BiH o povećanju akciza na naftu nije dobio podršku Parlamenta.

Iz autocesta FBiH su potvrdili da se uskoro očekuju radovi na nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. U pitanju su Počitelj i Most Počitelj. Evropska investicijska banka investira izgradnju, prenosi N1.

Očekuje se kako bi izgradnja dionice LOT1 kod Počitelja mogla početi već krajem ovog mjeseca, ukoliko suglasnost kreditora bude osigurana na vrijeme. 

Dosta vremena u proteklom periodu potrošeno je na pregovaranje s novim kreditorima te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, poručuju iz Autocesta Federacije.

Osim efektivnog kreditnog aranžmana za poddionicu Počitelj – Zvirovići, za koji su osigurana sredstva, ostali projekti su vezani za pitanje povećanja akciza.

"Nama je jako bitno da se ona usvoji do Nove godine. Nama postojeći aranžmani nisu usvojeni akcizom, međutim, sve dalje što treba da gradimo do Mostara, evo rekao sam Prenj, Mostar Sjever, Mostar Jug, pa i dio iza Zenice je uvjetovan akcizom", rekao je Dženan Salčin, direktor J.P. Autoceste FBiH.

Govori se o zastoju gradnje autocesta, no tvrdnja pojedinih političara je da se na računu nalazi 200 milijuna KM i da je bilo potrebno da samo izaberu izvođače radova.

"Javnost treba biti upoznata s tim da nam je na računu ostavljeno puno dugova, odnosno preko 300 milijuna. Istina je da imamo efektivnost kredita za lotove na jugu, ali u prethodnom periodu komisija je predložila da se posao dodijeli drugorangiranom izvođaču koji je skuplji od prvorangiranog i to za 10 milijuna tako da se ta odluka treba preispitati", naveo je Salčin.

"Uradili smo puno toga u četiri mjeseca. Sve stvari koje smo pokrenuli smo završili, dok su neki projekti u fazi i nećemo dozvoliti da nam se nitko miješa u posao. Prioritet su cesta kod Zenice, Drivuša - Klopča, dionice na jugu, od Počitelja do Bune, izgradnja petlje. Radimo tunel Prenj i uskoro će uslijediti raspisivanje tendera. Projekat Svilaj-Odžak kreće u ožujku i jako je prioritetan", istakao je.

"Mi smo projekcijama uvidjeli da nećemo imati sredstava za projekat Sarajevo-Mostar i predložili smo privatno partnerstvo, odnosno onaj tko bude radio Prenj mora iznaći sredstva. Tko bude najjeftiniji taj će dobiti posao, naravno uz suglasnost Vlade i Parlamenta i ako sve završimo, tijekom sljedeće godine možemo krenuti u posao", rekao je Salčin, prenosi N1.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax