Pet načina kako se obrisati s interneta

20 Ožu 2016
1435 puta
N1 N1

Ukoliko čitate ovo vrlo je vjerojatno da su vaši osobni podaci dostupni javnosti. Iako se nikada u potpunosti ne možete ukloniti s interneta, postoje načini da se smanji broj podataka i informacija o vama. Evo pet načina da se to učini.

Brisanje ili deaktivacija vaših naloga na društvenim mrežama i drugim web uslugama

Društvene mreže uključuju stranice kao što su Facebook, Twitter, Google+ i LinkedIn. Neke od društvenih mreža nude mogućnost deaktivacije naloga koji će biti automatski obrisan nakon mjesec dana ili više. Isto važi i za servise poput DropBoxa ili stranice za kupovinu poput Amazona i eBayja, navodi Cnet.

Ukoliko se želite riješiti ovih računa, idite na postavke gdje se obično nudi opcija deaktivacije, uklanjanja podataka ili potpunog gašenja računa. Ovisno o računu, možete ga naći pod sigurnosti ili privatnosti ili nešto slično.

Ako imate problema sa određenim računom, pokušajte na pretraživačima upisati "Kako izbrisati" i zatim naziv računa koji želite izbrisati. Ovo bi vam trebalo pomoći u pronalasku načina kako izbrisati taj račun. Ako iz nekog razloga ne može izbrisati račun, promijenite informacije na računu u odnosu na stvarne.

Uklanjanje sa stranica koje prikupljaju podatke

Postoje stranice koje služe za prikupljanje informacija, uglavnom kako bi vam prodali određene stvari kao što su Spokeo, CrunchBase, PeopleFinder kao i mnoge druge.

Ukoliko sami želite da pretražite njihove baze i uklonite sebe to je proces koji je dugotrajan i zahtijeva kontaktiranje svakog portala  pojedinačno. Neki od njih zahtijevaju popunjavanje formulara, slanje faksova i slično. Skuplji, ali praktičniji procesor jeste korištenje servisa poput DeleteMe koji za godišnju pretplatu prođe kroz sve te siteove i obriše vas iz baza.

Skinite informacije direktno iz web stranica

Prvo, provjerite sa svojim operaterom ili kompanijom koja vam pruža online usluge kako biste bili sigurni da vaši podaci nisu dostupni online. Ukoliko jesu, zamolite ih da ih uklone.

Ako želite ukloniti stari post na forumu ili blogu koji vam donosi neprijatnosti, morat ćete kontaktirati administratora tih portala pojedinačno. Ovaj proces može biti dugotrajan i neki od portala možda vam neće željeti izaći u susret.

Brisanje podataka preko pretraživača

Stranice za pretragu poput Binga, Googlea i Yahooa imaju jasnu politiku uklanjanja vašeg imena ili podataka iz rezultata. Potrebno je samo da ih kontaktirate i zatražite od njih da uklone vaše podatke iz rezultata pretrage. Google čak ima i poseban alat za uklanjanje ovih podataka.

Uklanjanje e-pošte

I na kraju, posljednji korak koji želite napraviti je uklanjanje e-pošte. U ovisnosti od toga koliko naloga i koji tip naloga imate proces brisanja može biti različit. Za neke od naloga potrebno je samo da se ulogirate i u podešavanjima pronađete opciju za brisanje, dok za druge je potrebno kontaktiranje internet providera i podnošenje zahtjeva za brisanje, prenosi N1.

Još jedna stvar...

Ne zaboravite biti strpljivi kada prolazite kroz ovaj proces. Nemojte očekivati da sve bude završeno u jednom danu. A možda ćete morati prihvatiti da postoje neke stvari koje nećete moći trajno izbrisati sa interneta.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax