Studenska buna: Zbog poreznog udara svaki mjesec mogu ostati bez 20 do 50 KM!

17 Sij 2017
497 puta
pogled.ba pogled.ba

"Ponukan medijskim natpisima o smanjenju limita neoporezivih studentskih zarada u Hrvatskoj, zanima me zašto Studentski zbor Sveučilišta i Rektorat u Mostaru ne reagiraju na situaciju u BiH. Budući da Mostar broji 15.000 studenata na dva Sveučilišta odnosno Univerziteta, moralno bi i odgovorno bilo obavijestiti studentsku populaciju o situaciji u Mostaru tj. BiH i imenovati odgovorne pojedince koji se ne bore za studentski standard'', stoji u upitu koji nam je poslao student mostarskog Sveučilišta zabrinut zbog ravnodušnosti odgovornih, ali i svojih kolega.

Zakon o porezu na studentski rad u BiH stupio je na snagu prije desetak godina i u njemu stoji kako su studenti oslobođeni plaćanja poreza za godišnji iznos do 3.280 KM, odnosno četiri mjesečne bh. plaće koje u ovom trenutku iznose oko 815 KM. Nakon prelaska ovog limita, država uzima 10 posto dohotka. Jednostavno je izračunati da studenti, nakon što pređu ovaj nizak prag zarade, kako su potvrdili i u Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru, svaki mjesec mogu ostati bez 20 do 50 KM.

Na ove medijske natpise i zahtjeve studenata zajednički su se za Pogled.ba oglasili Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i Unija studenata Džemal Bijedić: Naš stav vezan za oporezivanje studenata je isti, zbog čega ćemo zajedničkim snagama tražiti povećanje u razumnim okvirima budući da je godišnji neoporezivi iznos od 3280 KM premalen. Imamo podršku studentskih centara koji se slažu da se studentima moraju dati veće olakšice prilikom rada preko studentskih servisa. U narednom periodu detaljno ćemo analizirati ovaj problem, nakon čega ćemo kontaktirati osobe nadležne za isti, te pokrenuti njegovo rješavanje na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Na ovom problemu radi i udruženje 'Studentski servis' s kojim imamo dobru komunikaciju i partnera kako bi studenti lakše došli do posla.

Ovim putem pozivamo sve studente da nam se obrate za sve probleme s kojima se susreću, te sve mjerodavne institucije da nam pomognu prilikom rješavanja ovog i sličnih studentskih problema. Inače, suradnja Studentskog zbora i Unije studenata se diže na veću razinu, te osim ovakvih zajedničkih stavova u narednom periodu možete očekivati i zajedničke projekte kroz promicanje kulture i sporta. 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax