[VIDEO] Čapljina bi mogla biti okovana snijegom kao 2012. godine!

27 Pro 2016
18202 puta
Piše: Željko Andrijanić | Vecernji.ba Piše: Željko Andrijanić | Vecernji.ba Foto&Video: ČA::portal

Do kraja tjedna, ili bolje rečeno, do kraja godine, zadržat će se sunčano vrijeme, a moguće nestabilnosti očekuju se sutra, kad bi u Hercegovini moglo ponegdje biti slabe kiše, a u Bosni snijega.

Ali, meteorolozi ne očekuju značajnije promjene. No, nova godina nam ih donosi.

Stiže nestabilnost

AccuWeather prognozira čak 17 dana sa snijegom ili susnježicom u pojedinim dijelovima Bosne, dok je u Hercegovini broj dana određen na sedam. Premda, ovaj mjesec bio je najbolji pokazatelj kako se dugoročnim prognozama ne može vjerovati. AccuWeather je najavljivao snijeg i za Božić te nestabilnosti u ostalim danima, a dočekalo nas je u cijelom mjesecu hladno i sunčano vrijeme.

Ipak, bit će puno nestabilnije. Pojedini meteorolozi tvrde kako će ovo biti najhladnija zima u posljednjih nekoliko godina u cijeloj regiji. Đorđe Đurić istaknuo je kako nas oštrija zima očekuje od siječnja, dok klimatolog Vladimir Bilak tvrdi da će u posljednjih nekoliko godina ovo biti najhladnija zima s posebno niskim temperaturama u siječnju.

Hladnoća i oborine

Godine 2012., kad je Hercegovinu okovao najveći snijeg u povijesti koji nisu pamtili ni najstariji žitelji, Zoran Zadro postao je regionalna meteorološka zvijezda jer je mjesecima upozoravao na snježni problem, na što su se mnogi oglušili. Aktualne prognoze stranih meteorologa uključuju mogućnost uvjeta kakvi su tada vladali.

Pitali smo i njega da prokomentira hladne najave za siječanj i veljaču.

- Rekao bih da bi glavna uzbuđenja, što se zimskog vremena tiče, mogla nastupiti između pravoslavnog Božića, 7. siječnja, do treće dekade veljače. Vjerojatno će zima u regiji odraditi “posao” i po pitanju zahladnjenja, ali i oborina, kiše i snijega, u razdoblju koje je navedeno. Hoće li biti obilnijih oborina, ovisit će o nastancima i kretanjima fronti i ciklona.

Međutim, po trenutačnim trendovima dugoročnijih prognoza, konkretniji snijeg na Balkanu je moguć, ustvrdio je Zadro. Objavio je i slike i prognostičke modele koji nose zaokret situacije u vremenskom smislu. - Kao što sam već rekao, nedostatak oborina ovog mjeseca nadoknadit će se u onima koji stižu. Vjerujem u dosta uzbudljive mjesece, naravno, vremenski pred nama, priopćio je Zadro. 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax