Brat i sestra iz Čapljine za tri godine stvorili uspješan kozmetički brend

05 Pro 2016
14767 puta
Piše: Buka.com Piše: Buka.com Foto: Buka.com

Posljednjih godina u Hercegovini se priča isključivo o smilju. Na svakom koraku niču ili su već nikle plantaže zasađene ovim ljekovitim biljem. Pored odlične prilike za zaradu, ne pretjerano velikih početnih ulaganja, velika prednost ove kulture je što je ne zahtijeva sadnju svake godine - prosječni vijek trajanja je sedam godina, što je razdoblje u kojemu biljka postiže optimalne prinose.

Sve ovo brzo su uvidjeli brat i sestra Marko i Glorija Galić, koji su 2013. godine zasadili prve sadnice smilja. Tri godine poslije imaju uspješan biznis - bave se proizvodnjom eteričnog ulja od smilja, a imaju i vlastitu liniju prirodne ručno rađene kozmetike “Gloria”.

Kako za Buku kaže Gloria Galić, po kojoj kozmetički brend i nosi ime, na ideju uzgoja smilja došao je Marko po povratku sa studija iz Zagreba. 

“Pošto je Hercegovina bogata ljekovitim biljem okrenuli smo se malom istraživanju i došli na ideju da se bavimo plantažnim uzgojem smilja. Projekt je u praksi zaživio 2013. godine kada je u mjestu Bočine, nedaleko od Mostara, zasađeno prvih 20.000 sadnica, dok danas na 3,5 hektara zemlje imamo zasađeno 120.000 sadnica. Za smilje smo se odlučili iz jednostavnog razloga, jer je to kultura za koju smo sigurni da će naći svoj put do tržišta jer je veoma traženo i cijenjeno u kozmetici i farmaceutici”, priča Gloria, koja se nakon završenog studija sigurnosti u Zagrebu zainteresirala za fitoaromaterapiju, medicinsku disciplinu koja koristi ljekovito bilje i biljne ekstrakte sa ciljem očuvanja zdravlja i liječenja bolesti. Po završetku fakulteta, upisala je i školu fitoaeroterapije u Zagrebu.

Prvih nekoliko krema napravila je u kuhinji, bez precizne vage, a bile su namijenjene isključivo za obitelj i prijatelje. Sve je to, kaže, naišlo na oduševljenje, nakon čega je odlučila uozbiljiti priču, pa se danas obitelj Galić može pohvaliti da ima uspješnu kozmetičku liniju ''Prirodna kozmetika Gloria''.

Prilikom proizvodnje kozmetike, makar što se smilja tiče, koriste isključivo, smilje sa svojih plantaža. Dio ulja se utroši za izradu preparata, dok veći dio ide na izvoz u Italiju, Francusku, Njemačku i SAD.   

Da bi se proizveo jedan litar eteričnog ulja, potrebno je od 800 kilograma do jedne tone smilja. Kako bi biljka dala najviše ulja, neophodno ju je destirati tijekom 24 sata od trenutka berbe. Jedan litar ulja na našem tržištu kreće se po cijeni od 1.500 do 1.800 eura. Količine ulja zavise od godine i od doba berbe. Tako je proljetna žetva uvijek skromnija što se tiče ulja, dok je jesenja bogatija uljem iz razloga što je pred jesenju žetvu biljka duže sati boravila na suncu, što znatno utječe na količinu ulja koju će dati.    

“Na moju veliku radost, prvenstveno su žene shvatile  značaj prirodne kozmetike, a zanimanje je jako veliko. Svaki proizvod, a trenutno ih imamo 45, rađen je po jednakom standardu i za razliku od komercijalne, naša kozmetika, ne sadrži kemijske tvari poput parabena (naftni derivat), aluminija, umjetnih boja, konzervansa i mirisa. Također, bitno je znati da sve što nanesemo na kožu prodire u organizam za par minuta. Dakle, ono čime tretiramo kožu postaje jednako važno kao i ono što jedemo. Osnova su nam hladno cijeđena ulja koja nabavljamo iz Hrvatske i Francuske, zatim eterična ulja, maslaci, prirodni pčelinji vosak, mirisne vodice aromatičnog bilja, prirodne gline, sol Mrtvog mora. Proizvode plasiramo na tržište prvenstveno putem društvenih mreža, a također i putem naše prodajne linije širom BIH”, pojašnjava mlada poduzetnica i dodaje da je kozmetički brend nastao i sve ovo vrijeme opstaje uglavnom zahvaljujući potdršci roditelja. 

Kada su u pitanju poticaji, do sada se, kaže nam sugovornica, ne mogu pohvaliti nekom podrškom od strane državnih institucija. No nada se da će vremenom i sazrijevanjem brenda i to biti promijenjeno, te će biti prepoznati kao jedan od važnijih čimbenika malog biznisa koji je orjentiran ka izvozu. Prvenstveno, naglašava, jer su jedinstven domaći brend ovakvog tipa u BiH.

Na pitanje da li je teško danas u BiH mladom čovjeku pokrenuti vlastiti biznis, Gloria nam kaže da to nije ni lako, ni jednostavno, ali da se isplati.

“Po uzoru na naše roditelje, htjeli smo da pokažemo da ako ste uporni, istrajni i kada zaposlite sami sebe uspjeh je na dohvat ruke. No, to nije nimalo lako. Radite mnogo više, ali su plodovi slađi. Htjeli smo da ostanemo na našoj zemlji u našoj državi i da pokažemo da i mi možemo biti Njemačka. Bitno je raditi ono što volite i uložiti u svoje i zadnji atom snage. Nadam se da smo mi dobar pokazatelj mladim ljudima da budućnost nije samo u inostranstvu, već da ulažući u sebe mogu stvoriti nešto u svojoj zemlji”, ističe Gloria.

Što se daljih planova tiče otkriva nam da trenutno čekaju certifikate nakon čega kreće izvoz za EU, spremaju reklamnu kampanju za BiH, a ponosno ističe i da su jedan od sponzora prve FASHION ARENE u Mostaru. 

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax