Adi Alagiću Lavu godinu i pol dana zatvora za zločine u Dretelju

23 Velj 2016
3387 puta
Piše: Bljesak.info Piše: Bljesak.info Foto: Bljesak.info

Županijski sud u Mostaru osudio je Adu Alagića na jednoipolgodišnju kaznu zatvora za zločin počinjen u Dretelju nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice na stanci nakon ispitivanja prvih svjedoka Optužbe, prenio je BIRN.

Alagić zvani Lav osuđen je na godinu i po zatvora nakon što su na istom ročištu iskaz dala prva dva svjedoka Optužbe – Mustafa Hodžić i Semir Balavac – te je optuženi potpisao sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine u ljeto 1993. godine.

Alagić je sporazumom priznao da je kao zatvorenik koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

''Vijeće cijeni da je optuženi u potpunosti razumio prirodu sporazuma, te da postoji dovoljno dokaza da se, uz priznanje, izrekne osuđujuća presuda”, rekao je predsjedavajući sudija Slavko Pavlović. Alagiću je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od novembra prošle godine. Prije potpisivanja sporazuma, svjedok Mustafa Hodžić je rekao da je u ljeto 1993. odveden u Dretelj, gdje je zatvoren sa još 50-ak zatvorenika prostoriju u bez prozora.

Hodžić se prisjetio kako ga je Ado Alagić u logoru maltretirao.

''On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gdje je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegiran položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao da tuče druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me. Prvi put me udarao šlaufom, drugi put kocem, a treći put kablom'', kazao je svjedok.

Semir Balavac također je naveo da je viđao Alagića u Dretelju.

''Izvodili bi nas na pistu da jedemo. Onda bi nam rekli da legnemo na leđa na vruć beton. Alagić nas je tada udarao šipkom po licu, znao nas je i šamarati'', kazao je Balavac.

Oba svjedoka u sudnici su prepoznala Alagića kao osobu koja ih je maltretirala u logoru.

- Email: capljinski.portal@gmail.com

- Mob: +387 63 808 889

- Uvjeti korištenja

- Marketing

O nama

                

Policija 

036 805 106 ; 122

Vatrogasno društvo

036 805 087; 123

Dom zdravlja 

036 808 155; 124

Općina  

036 805 052

036 805 983; Fax